Използваме "бисквитки" за по-добро представяне. Не се събират лични данни.

Кондики


Настоящият прокет представлява интерактивно дигитално издание на т. I от Кондиките на Пловдивската митрополия, възлизащо на около 380 страници ръкопис на гръцки език и обхващащо документи от различен характер (сметки, дарения, инвентарни списъци, назначения, завещания, бракоразводни документи и други).

Разчитането на оригиналния текст, тексткритичните бележки към него, преводът на български и културно-историческите коментари към превода са дело на екип от учени от Софийския и Великотърновския университети и Института по балканистика с Център по тракология към Българската академия на науките.

Текстовете са обработени, анотирани, индексирани и представени на разработена за целта платформа за електронни издания на исторически документи от екип на Софийския университет със съдействието на уеб димелъпъра Иван Амзов (линк към студио/ фирма). Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на МОН в рамките на Националната изследователска е-инфраструктура КЛаДА-БГ (http://clada-bg.eu)

Виж повече


Списъци на свързани елементи


Преглед по странициНа предната корица ръкопис № 8 Кодикс 1794-1856 Разни Градски, Церковни и Монастирски Сметки... Към страницата

Страница 2

Дата 1828-11-18

  Споменати лица
 • Мелким ефенди
  Споменати места
 • Душаниста
  Споменати гилдии
 • шивачите
1828, 18 ноември, колкото гроша бяха изразходвани за заплата на кятипа 1 и сакелария... Към страницата

Страница 3

Период
1827-11-21 / 1828-12-12

  Споменати лица
 • кир Йованос Гунарис
  Споменати места
 • Идриз ходжа махала
  Споменати гилдии
 • „Свети Константин“
1827, 21 ноември с общо решение се реши и се изплати заплатата на варош... Към страницата

 • Страница